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A state agency (“Agency”) project coordinator (“Coordinator”) requested an 

advisory opinion regarding the application of the State Ethics Code, Hawaiʻi Revised 

Statutes (“HRS”) chapter 84, to the payment of stipends to participants in a state project 

(“Project”).  The Coordinator asked whether she could authorize five Agency employees 

(“Employees”) to accept $100 stipends from a group of nonprofit corporations 

(“Nonprofit Corporations”) as compensation for participating in the Project outside of 

state work hours.  As discussed below, the Commission believes that the Employees 

may accept the stipend, so long as they are not compensated for work that was 

performed or reasonably expected to be performed during state work hours. 

I. Facts 

In 2019, the Agency collaborated with a nonprofit corporation on the Project; the 

Project was to develop materials to meet certain goals that the Agency itself had 

previously set.  Five Agency employees will participate in the Project.  A small portion of 

the Project will occur at the Agency’s premises during state business hours, and most of 

the work performed by the Employees will occur outside of state work hours.  The 

Employees will test the content during state work hours and then provide written 

feedback about the content to the Nonprofit Corporations.  The Employees must provide 

extensive comments, examples, and a final written summary to the Nonprofit 
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Corporations; they may also be contacted if further adjustments to the Project are 

made.  The Agency estimates that each Employee will spend between 4.5 and 7 hours 

providing feedback on the Project, which will be completed during the Employees’ 

personal time. 

The Nonprofit Corporations offered to provide a $100 stipend to each of the 

Employees as compensation for the work performed outside of their state hours.  

Neither the Agency nor the Employees solicited the stipend, and none of the Nonprofit 

Corporations does business with or has contracts with the Agency.  The Coordinator 

requested an advisory opinion as to whether the Employees may accept the stipend. 

 

II. Application of the State Ethics Code 

As state employees, the Employees are subject to the requirements of the State 

Ethics Code.1  As discussed below, although the Employees may accept the stipend 

from the Nonprofit Corporations, they must not be compensated for any work performed 

during their state hours. 

  

 
1 See HRS § 84-2 (“This chapter shall apply to every nominated, appointed, or elected 
officer, employee, and candidate to elected office of the State and for election to the 
constitutional convention . . . .”). 
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A. The Fair Treatment Law, HRS § 84-13, Does Not Prohibit Acceptance of 
the Stipend 
 
The Fair Treatment law, HRS § 84-13(a), prohibits state employees from using 

their state positions to obtain unwarranted advantages or benefits for themselves or 

others; this law prevents employees from obtaining special perks or treatment for 

themselves or others as a result of their state employment.2   The Fair Treatment law 

also specifically prohibits state employees from “accepting, receiving, or soliciting 

compensation or other consideration for the performance of the . . . employee’s official 

duties or responsibilities except as provided by law.”  HRS § 84-13(a)(2).   

The Commission does not believe that the Employees’ acceptance of the stipend 

constitutes improper additional compensation for performing their state duties, because 

they will receive the stipend for doing additional work during their personal time beyond 

the scope of their state duties.3  The total compensation of $100 also appears  

reasonable in light of the Agency’s expectation that the Employees will spend between 

4.5 and 7 hours performing this additional work.   

 
2 HRS § 84-13(a) states that:  “No legislator or employee shall use or attempt to use the 
legislator's or employee's official position to secure or grant unwarranted privileges, 
exemptions, advantages, contracts, or treatment, for oneself or others . . . .” 
 
3 See Informal Advisory Opinion No. 96-5, 1996 WL 35069008, at 6 (“The Commission 
explained that it interprets HRS section 84-13(2) as prohibiting state officials and 
employees from unjustly enriching themselves by soliciting or accepting anything of 
value simply because of the performance of their official duties.”), available at 
https://files.hawaii.gov/ethics/advice/IAO96-05.pdf.  See also Advisory Opinion No. 275 
(1976), 1976 WL 452389, at 1 (stating that “if the outside work that he did was of the 
type that was required of him by his state job, he could not receive additional 
compensation from the private sector” (emphasis added)), available at 
https://files.hawaii.gov/ethics/advice/AO275.pdf.   

https://files.hawaii.gov/ethics/advice/IAO96-05.pdf
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Finally, the Commission does not believe that the stipend constitutes an 

unwarranted benefit for the Employees for two reasons:  first, the Agency has 

collaborated with the Nonprofit Corporations in the development of the content; and 

second, the Agency specifically encouraged the Employees to undertake this additional 

work.  So long as the Employees are neither receiving additional compensation for 

performing their state duties nor receiving excessive compensation, the Commission 

does not believe that their acceptance of the stipend violates the Fair Treatment law.  

 

B. The Gifts Law, HRS § 84-11, Does Not Prohibit Acceptance of the Stipend 
 
The Gifts law, HRS § 84-11, states in relevant part: 

No . . . employee shall solicit, accept, or receive, directly or 
indirectly, any gift, whether in the form of money, service, 
loan, travel, entertainment, hospitality, thing, or promise, or 
in any other form, under circumstances in which it can 
reasonably be inferred that the gift is intended to influence 
the . . . employee in the performance of the . . . employee’s 
official duties or is intended as a reward for any official action 
on the . . . employee’s part. 

 
 The Commission considers three factors in determining whether the Ethics Code 

prohibits a state official from accepting a gift:  (1) the value of the gift; (2) the 

relationship between the recipient and the donor of the gift, including whether the 

recipient takes official action with respect to the donor; and (3) whether the gift benefits 

the recipient personally or serves legitimate state interests.  See, e.g., Advisory Opinion 

No. 2019-7, 2019 WL 6918522, at 4.4  Hawai‘i Administrative Rule § 21-7-2 further 

clarifies the Gifts law as follows: 

 
4 Available at https://files.hawaii.gov/ethics/advice/AO2019-7.pdf. 
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 (b) In determining whether a gift is prohibited, the 
commission shall examine the circumstances surrounding 
the offer of the gift and consider: 
 
 (1)  The donor’s relationship to the recipient. 

Except as specifically provided in this chapter, 
a gift is generally prohibited where the recipient 
is in a position to take official action specifically 
affecting the donor, such as where the donor is 
a party to a contested case hearing before the 
recipient, regulated by the recipient or the 
recipient’s agency, involved in procurement 
with the recipient or the recipient's agency, or a 
lobbyist seeking legislative or administrative 
action from the recipient or the recipient’s 
agency; 

 (2)  The value of the gift. Generally, the higher the 
value of the gift, the more likely the gift is 
prohibited; and 

 (3)  Whether the gift supports a state purpose. 
Generally, cash, gift cards, and complimentary 
admission to events or venues that are 
primarily intended as entertainment, such as 
concerts, movies, sporting events, or golf 
tournaments, do not serve any state purpose 
and are more likely to be prohibited. 

 

 As to the first factor, a $100 stipend is a substantial gift.  However, the remaining 

two factors weigh in favor of allowing the stipend.  As to the second factor, the Nonprofit 

Corporations do not have any business before or contracts with the Agency.5  As to the 

third factor, the Agency has collaborated with the Nonprofit Corporations on this Project, 

 

  
5 The Commission is mindful that private non-profit organizations may seek to influence 
state agencies even if they do not seek to profit from that influence.  Nevertheless, in 
this case, the third factor of the Commission’s gifts analysis weighs heavily in favor of 
acceptance.  Cf. Advisory Opinion No. 2019-7, 2019 WL 6918522 (concluding that a 
very high state purpose was sufficient, under the circumstances, to allow a state official 
to accept a gift, notwithstanding the Commission’s concerns with the first two factors). 



 
Advisory Opinion No. 2021-1 
Page 6 
 
 
such that the Employees are essentially participating in a State project.  The Agency 

supports the Employees’ participation in the Project and acceptance of the stipend 

because it will assist the Agency in meeting its standards.  There is no risk that the 

Nonprofit Corporations – or other private entities – will be able to use gifts to persuade 

an individual employee to implement the Project in a manner that is inconsistent with 

Agency’s priorities:  the Agency itself is acting as a gatekeeper for projects such as this.   

Offering the Employees modest compensation for extra work in furtherance of an 

Agency-approved project is not prohibited by the Ethics Code.  Consequently, under 

these circumstances, the Employees may accept the stipend without violating the Gifts 

law. 

 

III. Conclusion 

For the reasons discussed above, the Commission believes that the Coordinator 

may authorize the Employees to accept the stipend from the Nonprofit Corporations, so 

long as they are not being compensated for any work performed or reasonably 

expected to be performed during state work hours.  The Commission thanks the 

Coordinator for seeking guidance from the Commission. 


